Węgorz gotowany z fasolą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2507
Węgorz gotowany z fasolą
fot. whologwhy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g świeżego lub mrożonego węgorza
  • 200 g czarnej fasoli
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Węgorza, jeśli jest mrożony, należy najpierw rozmrozić, po czym umyć i pokroić w cienkie plastry. Następnie skropić go sokiem z cytryny i na 1,5 godziny wstawić do do lodówki. Fasolę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie w której się moczyła, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wodę z gotowanej fasoli pozostawić. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojonego wcześniej węgorza, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników wlać wino wytrawne, wodę z gotowanej fasoli, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprawić do smaku przyprawami i cukrem, wymieszać i gotować do miękkości ryby. Ugotowaną rybę ściągnąć z ognia, osączyć z gotowanych składników i dodać do fasoli na talerzu. Wszystko udekorować obraną skórką z pomidorów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów