Ciastka maślane z czekoladą i owocami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 25 g różnych, kandyzowanych owoców
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Na polewę:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać wymieszaną mąkę, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i kubkiem wyciąć w nim krążki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu w rondlu. Do rozpuszczonego masła dodać połamaną na drobne kawałeczki czekoladę i razem rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę przelać na upieczone wcześniej ciastka. Wszystko posypać owocami kandyzowanymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

0 komentarzy

Podobne przepisy