Ciastka maślane z czekoladą i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1818
Ciastka maślane z czekoladą i owocami
fot. Spanish Recipes / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g różnych, kandyzowanych owoców
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Na polewę:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać wymieszaną mąkę, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,7 mm i kubkiem wyciąć w nim krążki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu w rondlu. Do rozpuszczonego masła dodać połamaną na drobne kawałeczki czekoladę i razem rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę przelać na upieczone wcześniej ciastka. Wszystko posypać owocami kandyzowanymi i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów