Jabłka zapiekane z ziemniakami i boczkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 30 g wędzonego boczku
  • 15 g orzeszków pinii
  • 4 jabłka Antonówki
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Jabłka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Jabłka przekroić w górnej ich części, ostrym nożem usunąć gniazda nasienne i wydrążyć środki. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Boczek pokroić w kostkę i dodać do pokrojonych ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Dodać do tego orzeszki pinii. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do wydrążonych jabłek. Dodać do tego gałązki świeżego rozmarynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec do miękkości jabłek.

0 komentarzy

Podobne przepisy