Ryż po kantońsku

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5946
Ryż po kantońsku
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 200 g mrożonego groszku
  • 20 g szynki wędzonej w plastrach
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Jajka wbić do rondla i roztrzepać widelcem z mlekiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Roztrzepane przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić, po czym pokroić w cienką słomkę. Szynkę pokroić w słomkę i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionej szynki dodać rozmrożony groszek, pokrojone wcześniej jajka oraz odparowany ryż. Skropić sosem sojowym, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów