Kaldereta

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2176
Kaldereta
fot. dbgg1979 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g wołowiny bez kości
  • 200 g wieprzowiny bez kości
  • 200 g mięsa koziego
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 30 g wątróbki drobiowej
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1,5 l wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Całe mięso pokroić na kawałki. Wątróbkę drobiową przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Marchew oraz ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Fasolę oraz oliwki osączyć z zalewy. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Następnie dodać do tego pokrojone mięso i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy zalać wodą, dodać pokrojone wcześniej wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, wlać sos pomidorowy i gotować do miękkości składników. W połowie gotowania dodać osączoną z zalewy fasolę oliwki i zmiksowaną wątróbkę drobiową. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz tymiankiem, dokładnie wymieszać i dogotować do miękkości składników.

Komentarze (0)