Małże z marchwią i sokiem cytrynowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 926
Małże z marchwią i sokiem cytrynowym
fot. arquera / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g małży mrożonych
  • 30 ml soku cytrynowego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Małże rozmrozić, odciąć od muszli, po czym dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego masła dodać startą marchew, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać oczyszczone wcześniej małże i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Smażone małże oprószyć mielonym tymiankiem i zalać sokiem cytrynowym. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną w plastry cytryną.

0 komenatrzy

Podobne przepisy