Escalivada

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1769
Escalivada
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę czerwoną obrać ze skóry. Następnie rozpalić grill, po czym żarzące się węgle polać wodą, aby leciał sam dym. Na ruszt dymiącego grilla położyć pokrojone wcześniej warzywa, obraną ze skóry cebulę i piec przez 20 minut. Upieczone składniki ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą z oliwek i szczyptą soli oraz pieprzu. Wymieszane składniki przelać na warzywa. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów