Dorsz w sosie miodowo-musztardowym

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2080
Dorsz w sosie miodowo-musztardowym
by onnoth / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na sos miodowo-musztardowy:
  • 50 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej, mielonej papryki chili

Opis przygotowania:

Filety z dorsza umyć, osączyć z wody, pokroić na porcje i oprószyć szczyptą soli oraz przyprawą do ryb. Płatki kukurydziane przesypać do moździerza, dodać do tego kurkumę i razem ubić na drobne kawałeczki. Ubite składniki przesypać na talerz. Jajko wbić na drugi talerz i roztrzepać widelcem. W roztrzepanym jajku namoczyć porcje ryby i panierować je w ubitych wcześniej składnikach. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor.
Przygotować sos: miód przelać do miski i dodać do tego musztardę francuska. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce wraz z mieloną papryką chili. Wszystko dokładnie rozmieszać i polać potrawę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy