Umeboshi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3156
Umeboshi
fot. SEKIUCHI (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 20 g liści Pachnotki zwyczajnej
  • 1 kg Renklody Althana (czerwonej)
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1 szklanka wody mineralnej (niegazowanej)
  • 0,5 szklanki grubej soli kamiennej

Opis przygotowania:

Śliwki dokładnie umyć, pozbawić ogonków, zalać je 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Po tym czasie odcedzić i osuszyć na sicie. Osuszone nakłuć na całej ich powierzchni igłą zanurzoną w spirytusie i przełożyć do porcelanowego naczynia. Liście pachnotki umyć pod bieżącą wodą, po czym posiekać je drobno i dodać do śliwek. Spirytus zmieszać z wodą niegazowaną, wymieszać i zalać składniki w naczyniu. Całość zasypać solą kamienną, nakryć pokrywką, wszystko zawinąć papierem do pieczenia, obwiązać sznurkiem i odstawić na 5 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie śliwki odcedzić, przełożyć na sito i suszyć przez 3 dni na słońcu lub w nagrzanym do temp. 150°C piekarniku z wentylatorem przez 3 godziny dziennie.

Komentarze (0)