Taiyaki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5449
Taiyaki
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli Azuki w zalewie
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Czerwoną fasolę osączyć z zalewy. Mąkę tortową przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać do foremek w kształcie ryb i dodać do tego osączona z zalewy fasolę Azuki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C lub bezpośrednio przelać do odpowiednich foremek w gofrownicy i piec na złoty kolor.

3 komentarze

Gdzie można kupić foremki do taiyaki i fasolę Azuki? :)

Sprawdź w sklepach internetowych lub na Allegro. Ja kupiłam na bazarze, ale widziałam, ze można też dostać te foremki jako wkłady go gofrownicy, a fasolę w sklepach ze zdrową żywnością lub na orientalnych stoiskach. Do wyboru. Pozdrawiam

Fasola adzuki a nie azuki taka mała literówka

Podobne przepisy