Taiyaki

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Taiyaki

    Dodane przez: iwona

    yoppy / CC-BY 2.0

  • Taiyaki

    Dodane przez: iwona

    m-louis / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 400 g czerwonej fasoli Azuki w zalewie
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Czerwoną fasolę osączyć z zalewy. Mąkę tortową przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnie mleko i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać do foremek w kształcie ryb i dodać do tego osączona z zalewy fasolę Azuki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C lub bezpośrednio przelać do odpowiednich foremek w gofrownicy i piec na złoty kolor.

3 komentarze

odpowiedz

Gdzie można kupić foremki do taiyaki i fasolę Azuki? :)

odpowiedz

Sprawdź w sklepach internetowych lub na Allegro. Ja kupiłam na bazarze, ale widziałam, ze można też dostać te foremki jako wkłady go gofrownicy, a fasolę w sklepach ze zdrową żywnością lub na orientalnych stoiskach. Do wyboru. Pozdrawiam

odpowiedz

Fasola adzuki a nie azuki taka mała literówka