Ohagi

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g kleistego ryżu
  • 200 g czerwonej fasoli Azuki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka sezamu

Opis przygotowania

Fasolę czerwoną zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie postawić ją na średnim ogniu i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. W połowie gotowania, dodać do niej cukier brązowy, sos sojowy i ocet ryżowy, po czym dokładnie wymieszać. Ugotowaną fasolę odcedzić. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać do ugotowanej fasoli. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany ryż połączyć z fasolą i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite składniki wymieszać i uformować z nich małe kulki.

0 komentarzy