Ohagi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3584
Ohagi
fot. Tomomarusan (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g kleistego ryżu
  • 200 g czerwonej fasoli Azuki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka sezamu

Opis przygotowania:

Fasolę czerwoną zalać 3 szklankami wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie postawić ją na średnim ogniu i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. W połowie gotowania, dodać do niej cukier brązowy, sos sojowy i ocet ryżowy, po czym dokładnie wymieszać. Ugotowaną fasolę odcedzić. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i dodać do ugotowanej fasoli. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany ryż połączyć z fasolą i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Ubite składniki wymieszać i uformować z nich małe kulki.

0 komenatrzy