Sałatka z awokado i kawioru

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 20 g czerwonego kawioru
  • 2 awokado
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 czerwona papryczka chili
  • natka zielonej pietruszki sol
  • pieprz

Opis przygotowania

Awokado oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, po czym zalać ją 3 szklankami wody i gotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski. Kukurydzę z zielonym groszkiem osączyć z zalewy i dodać do ugotowanej marchewki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i dodać do składników. Papryczkę chili pozbawić nasion, miąższ pokroić drobno i dodać warzyw. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Masło stopić na patelni, wlać je do odparowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Następnie ryż połączyć z ze składnikami w misce. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko przełożyć plastrami awokado i udekorować czerwonym kawiorem.

0 komentarzy

Podobne przepisy