Gofry z rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1126
Gofry z rodzynkami
fot. cherrylet / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru
  • 5 g rodzynek
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć jedną szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jajko wbić do miski, wsypać do tego cukier, szczyptę soli, wlać wódkę i utrzeć razem do białości. Do utartych składników wsypać mąkę, wlać roztopione masło i całość dokładnie wyrobić, aby powstało lejące się ciasto. Następnie wsypać do tego sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Gofrownicę wysmarować niewielką ilością oleju, po czym rozgrzać do określonej temperatury i wlewać chochelką ciasto. Smażyć na złoty kolor, a po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz

Nie ma w przepisie ile jajek należy użyć :( ja na oko dałam dwa. Gofry wyszły po wystudzeniu super chrupiące. Polecam dla tych którzy nie lubią ciągnących się po chwili Gofrow ..

@Natalia: Dzięki za zwrócenie uwagi. Przepis już został zaktualizowany. W składnikach powinno być jedno jajko. :)

Podobne przepisy