Gofry z rodzynkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru
  • 5 g rodzynek
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć jedną szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jajko wbić do miski, wsypać do tego cukier, szczyptę soli, wlać wódkę i utrzeć razem do białości. Do utartych składników wsypać mąkę, wlać roztopione masło i całość dokładnie wyrobić, aby powstało lejące się ciasto. Następnie wsypać do tego sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Gofrownicę wysmarować niewielką ilością oleju, po czym rozgrzać do określonej temperatury i wlewać chochelką ciasto. Smażyć na złoty kolor, a po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem.

2 komentarze

odpowiedz

Nie ma w przepisie ile jajek należy użyć :( ja na oko dałam dwa. Gofry wyszły po wystudzeniu super chrupiące. Polecam dla tych którzy nie lubią ciągnących się po chwili Gofrow ..

odpowiedz

@Natalia: Dzięki za zwrócenie uwagi. Przepis już został zaktualizowany. W składnikach powinno być jedno jajko. :)

Podobne przepisy