Zupa z pappardelle i ciecierzycy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa z pappardelle i ciecierzycy

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 400 g ciecierzycy
  • 30 g makaronu pappardelle
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść szałwii
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciecierzycę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać rozmaryn, suszoną kolendrę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać bulion warzywny i dodać posiekaną drobno szałwię. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości ciecierzycy. Kiedy ciecierzyca zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i zalać ugotowany wcześniej makaron.

0 komentarzy

Podobne przepisy