Zupa z pappardelle i ciecierzycy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1357
Zupa z pappardelle i ciecierzycy
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 400 g ciecierzycy
  • 30 g makaronu pappardelle
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść szałwii
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać rozmaryn, suszoną kolendrę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać bulion warzywny i dodać posiekaną drobno szałwię. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości ciecierzycy. Kiedy ciecierzyca zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i zalać ugotowany wcześniej makaron.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów