Pudding chlebowy z karmelem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Pudding chlebowy z karmelem

    Dodane przez: arek

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 300 g czerstwego chleba
  • 250 g masła
  • 100 g ciastek Ameretti
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g kandyzowanych pomarańczy
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego

Opis przygotowania

Czerstwy chleb zalać mlekiem i moczyć przez 30 minut. Po tym czasie odcisnąć, usunąć nadmiar mleka, a odciśnięty chleb przełożyć do miski. Ciastka Ameretti pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do odciśniętego chleba. Owoce kandyzowane sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników w misce. Dodać do tego aromat rumowy, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie cukier oraz cukier puder przesypać do rondla, postawić na małym ogniu i skarmelizować. W czasie karmelizowania przemieszać drewnianą łyżką kilka razy. Kiedy cukier się skarmelizuje, ściągnąć go z ognia i przelać do formy na ciasto. Przełożyć na niego wszystkie wymieszane składniki w z miski i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C stopni i piec przez 40 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy