Donburi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3544
Donburi
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 200 g filetów z morszczuka
  • 20 g pasty wasabi
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 płat nori
  • 1 łyżka sezamu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienką słomkę. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć do miski. Szczypiorek pokroić drobno, po czym razem z sezamem posypać ugotowany ryż. Marchew obrać ze skóry i przełożyć do rondla. Piersi z kurczaka oraz filety rybne pokroić w kostkę i przełożyć razem do jednego rondla z marchewką. Składniki zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ugotowana rybę i mięso dodać do składników. Ugotowaną marchew przetrzeć łyżką przez sito i dodać do potrawy. Polędwice wołową pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać ją z sosem sojowym i dodać do składników wraz z pastą wasabi. Rzodkiew białą obrać ze skóry, oskrobać skrobakiem i dodać do całości. Wszystko posypać sparzonym wcześniej i pokrojonym nori.

Komentarze (0)