Sernik z galaretką, śmietaną i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1193
Sernik z galaretką, śmietaną i owocami
fot. kurokayo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 150 g galaretki agrestowej
  • 4 małe, zielone jabłka
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka jagód
  • Na sernik:
  • 650 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 150 g krakersów

Opis przygotowania:

Owoce oraz pomidorki koktajlowe umyć i osączyć z wody. Formę do ciasta wyłożyć krakersami. Żelatynę moczyć w zimnej wodzie przez 5 minut. Śmietanę zmiksować mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do zmiksowanych składników dodać serek homogenizowany i namoczoną wcześniej żelatynę, zmiksować i przełożyć łopatką na krakersy w formie do ciasta. Całość wstawić do lodówki i wyciągnąć, gdy składniki stężeją. Jabłka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Zagotować 2 szklanki wody i we wrzątku rozpuścić galaretkę agrestową. Przestudzić, po czym zanurzyć w niej na krótko ugotowane wcześniej jabłka, wyciągnąć i przełożyć je na talerz. Resztę przestudzonej galaretki przelać na zastygnięte składniki sernika, po czym wstawić je ponownie do lodówki i trzymać do jej zastygnięcia. Wtedy wyciągnąć i podzielić na porcje. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Ubitą przełożyć do szprycy i wycisnąć na porcje sernika. Dodać do tego po jednym jabłku, zanurzonym wcześniej w galaretce, pomidorku koktajlowym oraz 1 łyżce jagód.

0 komenatrzy

Podobne przepisy