Zupa z młodych kalarepek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1717

Składniki:

  • 6 młodych kalarepek
  • 40 g tłuszczu
  • 40 g mąki
  • 40 g ryżu
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Rozpuścić 3 kostki bulionu drobiowego w wodzie i zagotować. Młode kalarepki obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, obsmażyć na tłuszczu. Po obsmażeniu oprószyć mąką i dodać do bulionu. Dodać soli i pieprzu następnie gotować przez 10 minut. Ugotować ryż do miękkości w osobnym naczyniu, po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do talerzy. Ryż zalać wrzącym bulionem i przystroić zieloną pietruszką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów