Ciastka z łososiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1557
Ciastka z łososiem i serem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 125 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 30 g wędzonego łososia
  • 30 g białego sera twarogowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i dodać do tego mielone migdały. Następnie wsypać do tego cukier, sól i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i z całości wyrobić ręcznie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i wyciąć w nim kieliszkiem krążki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować wypełnienie: łososia wędzonego pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno, posiekać i razem z pokrojonym łososiem, przełożyć do miksera. Dodać do tego biały ser twarogowy oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonej papryki i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę wyłożyć na upieczone ciastka i przełożyć je kolejnymi ciastkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów