Yakitori z szałwią

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Yakitori z szałwią

    Dodane przez: arek

    ayustety / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 50 ml sake
  • 1 garść świeżej szałwii
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 lyzka soku cytrynowego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Piersi z kurczaka oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na kawałki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Do miski wlać sake, sos sojowy i sok cytrynowy, dokładnie wymieszać, po czym w wymieszanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej mięso. Po namoczeniu mięso nabić na patyczki szaszłykowe i zawinąć w liście szałwii. Całość przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z grilla, przełożyć na talerz i polać pikantnym keczupem.

0 komentarzy

Podobne przepisy