Sałatka ryżowa z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1640
Sałatka ryżowa z warzywami
fot. ayustety / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzić i przełożyć do miski. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do ugotowanej marchwi. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do warzyw w misce. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mielony kminek i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na składniki na talerzu. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów