Bułki z nori

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Bułki z nori

    Dodane przez: iwona

    takaokun / CC-BY 2.0

  • Bułki z nori

    Dodane przez: iwona

    takaokun / CC-BY 2.0

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 płaty nori
  • 5 g drożdży
  • 2 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Płaty nori sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać roztarte drożdże, dodać masło i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po czym wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i dodać do tego posiekane drobno płaty nori. Ponownie całość zagnieść i zrobić z ciasta kulki wielkości pięści. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować je białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor.

0 komentarzy

Podobne przepisy