Placki z jabłkami i ricottą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 50 ml syropu klonowego
  • 30 g sera ricotta
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 9,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jabłka Gala
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej ciepłe mleko, wsypać cukier, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej jabłka i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać wymieszane składniki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym ściągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Usmażone plaski posypać mielonym cynamonem, wyłożyć ser ricotta i polać syropem klonowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy