Rogan Josh

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g łopatki jagnięcej bez kości
  • 3 łyżki masła
  • 2 czerwone papryki chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować, wyłożyć na talerz i posypać go startą skórką cytrynową. Jagnięcinę umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego mielony kmin, starty imbir i suszoną kolendrę. Smażyć na średnim ogniu przez 40 sekund, dodać do tego pokrojoną cebulę z czosnkiem i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Wtedy całość ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowany ryż.

0 komentarzy

Podobne przepisy