Dhokla

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2485
Dhokla
fot. Ankur's / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski i wymieszać z sodą, solą oraz kurkumą. Wlać do tego jogurt, olej i całość dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia, wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 4 minuty. Po tym czasie wyciągnąć, pokroić w kwadraty 4 x 4 cm, oprószyć mieloną gorczycą i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów