Chleb borówkowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2580
Chleb borówkowy
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki do podsypania formy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki borówek amerykańskich
  • 0,5 szklanki mleka sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Borówki amerykańskie umyć i osączyć z wody. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać olej słonecznikowy, mleko, wbić jajka i z całości wyrobić ciasto. Po wyrobieniu wsypać borówki, po czym składniki dobrze rozmieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 275°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów