Galaretka z bitą śmietana i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2121
Galaretka z bitą śmietana i owocami
fot. YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g śmietany kremówki
  • 150 g galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki ananasa w zalewie kostka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka łuskanych i tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka suszonych moreli

Opis przygotowania:

Suszone morele oraz rodzynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić w niej galaretkę truskawkową, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i przestudzić. Następnie włożyć ją do lodówki, aby stężała. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszysta pianę. Do ubitej piany dodać sparzone wcześniej rodzynki, morele oraz tłuczone orzechy włoskie i dokładnie wymieszać, po czym nałożyć na stężałą galaretkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów