Carpaccio

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 5 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Mięso oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Polędwicę pokroić ostrym nożem w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, przełożyć do miski, wlać do niego oliwę z oliwek, sos sojowy i sok cytrynowy. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przelać je na pokrojoną wcześniej polędwicę. Całość wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i posypać tartym parmezanem oraz rukolą.

0 komentarzy

Podobne przepisy