Germknödel

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2264
Germknödel
fot. sergeant killjoy / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Na wypełnienie:
  • 250 g konfitury śliwkowych
  • 30 ml rumu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • Na polewę:
  • 4 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka suszonego maku

Opis przygotowania:

Mak sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże, ekstrakt waniliowy, wbić jajko, dodać masło i wyrobić ciasto. Następnie nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować z niego ręcznie kulki o średnicy 4 cm i zrobić w nich wgłębienia palcem.
Przygotować wypełnienie: konfiturę śliwkową przełożyć do miski, wsypać do niej cukier puder i wlać rum. Dokładnie wymieszać, po czym napełnić nimi wgniecenia w cieście.
Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Przygotować polewę: masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego cukier waniliowy. Wymieszać, smażyć do rozpuszczenia się cukru i polać potrawę. Całość posypać sparzonym wcześniej makiem i oprószyć cukrem pudrem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy