Sałatka fasolowo-pomidorowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1930
Sałatka fasolowo-pomidorowa
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 2 pomidory
  • 2 cm swieżego imbiru
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 zielona papryka chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki nasion mielonej gorczycy
  • natka kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę osączyć z zalewy. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić drobno. Natkę kolendry posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojona paprykę chili, po czym wsypać do tego mieloną gorczycę oraz pieprz cayenne i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników dodać osaczoną z zalewy fasolę, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez przez 2 minuty. Następnie składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojonymi wcześniej pomidorami, czerwoną cebulą oraz natką kolendry. Wszystko skropić sokiem z limonki i wyłożyć na talerz

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów