Tofu w pomidorach

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2685
Tofu w pomidorach
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g pomidorów z puszki bez skorki
  • 250 g jedwabistego tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 0,5 mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dymkę ze szczypiorkiem umyć, osączyć z wody i pokroić ją na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym wsypać do niego mieloną kolendrę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę tofu, wlać sos sojowy i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wlać do tego pomidory z puszki, dodać pokrojoną wcześniej dymkę ze szczypiorkiem, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie rozmieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów