Uttapam

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2420
Uttapam
fot. SteveR- / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu Basmati
  • 1 szklanka czerwonej ciecierzycy
  • 1 szklanka żółtej ciecierzycy
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • letnia woda

Opis przygotowania:

Ryż i ciecierzycę żółtą oraz czerwoną opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i moczyć przez 6 godzin. Po tym czasie odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zalać ją letnią wodą (należy wlać jej tyle, aby powstała konsystencja trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego), po czym zalane składniki nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Pomidora pokroić na drobne kawałki. Pokrojone warzywa dodać do zalanych wodą składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać granulowany czosnek, kmin i dokładnie wymieszać. Wymieszane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i piec z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Upieczone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (1)

Cóż to za cuda w tym przepisie? ciecierzyca czerwona i żółta? Raczej chyba chodziło o soczewicę...
od razu widać, że przepis wstawiany pod pozycjonowanie przez kogoś kto nie ma pojęcia o gotowaniu