Biryani

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 927
Biryani
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki jagnięcej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu Basmati
  • 1 dymka
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • Na marynatę:
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki mleka 2 %
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Jagnięcinę umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski.
Przygotować marynatę; imbir umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startego imbiru wlać jogurt naturalny i mleko. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wsypać do tego suszoną kolendrę, kardamon, paprykę chili, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać i zalać tym pokrojone mięso. Całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć i osączyć z marynaty.
Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie dodać do niej osączone mięso z marynaty i smażyć pod przykryciem do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia i trzymać pod przykryciem do czasu ugotowania ryżu. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, podzielić go na dwie równe części i przesypać do osobnych rondli. Do jednej połowy ryżu wsypać kurkumę, natomiast do drugiej mielone goździki i kumin rzymski. Do obu rondli wlać po dwie szklanki lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany ryż odparować, przełożyć razem do dużego garnka, dodać do tego upieczone wcześniej mięso, wlać 1 łyżkę oleju, dokładnie wymieszać i nakryć pokrywką. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 10 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

0 komenatrzy

Podobne przepisy