Sałatka z selerem naciowym i fasolką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3429

Składniki:

  • 1,5 głowy selera
  • 410 g fasoli z puszki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 150 ml wytrawnego, białego wina
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • 450 g pomidorów
  • utarta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 50 g czarnych oliwek
  • garść poszatkowanej pietruszki
  • chleb z chrupką skórką
  • szczypta szafranu

Opis przygotowania:

W dużym rondlu roztop masło, dodaj seler i rozmaryn. Gotuj przez 10 minut, aż warzywo zmięknie. Dolej wino, wywar warzywny oraz wsyp szczyptę szafranu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut, aż połowa cieczy wyparuje. Dodaj pomidory pozbawione skórki i gniazd nasiennych, utartą skórkę i sok z cytryny oraz fasolkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wrzuć oliwki, dosyp soli do smaku. Lekko ostudź, posyp pietruszką. Podawaj z chlebem z chrupką skórką do maczania w sosie.

Autor: banan

1 komentarz

moja ulubiona :)

Podobne przepisy