Tournedos Rossini

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 150 g wina Madera
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natka selera
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 150 ml wina Madera
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania

Mięso oraz natkę selera umyć i osączyć z wody. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić na nim z obu stron chleb tostowy i przełożyć go na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Mięso smażyć po 2,5 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na usmażony wcześniej chleb tostowy.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać czerwone wino, dodać mieloną gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać obranym ze skóry i pokrojonym drobno czosnkiem oraz udekorować natką selera.

0 komentarzy