Ryż z konfiturą wiśniową i jajkami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ryż z konfiturą wiśniową i jajkami

    Dodane przez: arek

    nevsred / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g konfitury wiśniowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • sól

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego brązowy cukier oraz cynamon. Składniki smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przelać na ryż. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do pozostałych składników i całość zalać konfitura wiśniową.

0 komentarzy

Podobne przepisy