Ryż z konfiturą wiśniową i jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1717
Ryż z konfiturą wiśniową i jajkami
fot. nevsred / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g konfitury wiśniowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego brązowy cukier oraz cynamon. Składniki smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przelać na ryż. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do pozostałych składników i całość zalać konfitura wiśniową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów