Rolada warzywna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1799
Rolada warzywna
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 3 marchewki
  • 2 zielone ogórki
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 zielona sałata
  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Papier ryżowy przełożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Po 2 minutach odcedzić i osączyć z nadmiaru wody. Kapustę czerwoną zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wrzucić ją do wrzącej, lekko osolonej wody i trzymać przez 2 minuty. Następnie odcedzić. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i pokroić w słomkę. Ogórki obrać ze skóry i pokroić również w słomkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki. Sałatę przełożyć na stolnicę i podzielić na liście. Na liście sałaty wyłożyć pokrojone warzywa, awokado oraz sparzoną, czerwoną kapustę. Całość zawinąć papierem ryżowym, pokroić na kawałki i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów