Jajecznica z papryką, kiwi i słonecznikiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1347
Jajecznica z papryką, kiwi i słonecznikiem
fot. sporst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 4 jajka
  • 4 kiwi
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiwi, paprykę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Kiwi obrać ze skóry, a miąższ pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Jajka wbić do rondla, oprószyć je szczypta soli oraz pieprzu, zalać mlekiem i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ziarna słonecznika i pokrojoną paprykę. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do tego pokrojone kiwi, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie wlać roztrzepane wcześniej jajka, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wówczas, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

1 komentarz

Podobne przepisy