Zupa ze szpinakiem, szałwią i ziemniakami

banan

Autor:

Przepisów: 8

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Zupa ze szpinakiem, szałwią i ziemniakami

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 50 g masła
  • 2 czerwone cebule
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 15 g poszatkowanej, świeżej szałwii oraz kilka liści do dekoracji
  • 2 duże ziemniaki
  • 2,5 l wywaru warzywnego
  • 250 g młodych liści szpinaku
  • 4 łyżki śmietany do podania

Opis przygotowania

Masło roztop w dużym rondlu i smaż cebulę, aż zmięknie (5-6 minut). Dodaj czosnek, szałwię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykryj rondel i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut. Zamieszaj bulion i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak i gotuj przez 2 minuty. Przenieś wszystko do miksera i ubijaj mieszaninę, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Przelej mieszaninę z miksera do rondla i wszystko razem zagotuj. Przypraw i podawaj z łyżeczką śmietany i listkami szałwii.

0 komentarzy

Podobne przepisy