Warzywa z pieczarkami w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1314
Warzywa z pieczarkami w bulionie
fot. sporst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g białej fasoli Jaś
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 zielona, młoda cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony i pokroić w plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać suszone oregano, kolendrę, suszona bazylię i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez kolejną minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego namoczoną fasolę wraz z bulionem, dodać pokrojoną wcześniej cukinię, po czym całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości fasoli. Kiedy fasola zmięknie, dodać do tego pokrojonego pomidora i szybko zagotować. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów