Ryż z jarmużem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2159
Ryż z jarmużem
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka secamu
  • 1 łyżeczka przyprawy mirin
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Jarmuż dokładnie opłukać, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym oleju sezamowym. Potem dodać do tego pokrojony jarmuż, zalać go przyprawą mirin, bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić i przełożyć na ryż. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i posypać nim potrawę.

Komentarze (1)

Fajnie, tylko bulion z kostki? Jakoś mi nie pasuje używanie takich paskudnych wynalazków jak kostki rosołowe albo wegeta w kuchni. Dziwię się, że ktoś to jeszcze kupuje.
Frania

Podobne przepisy

Więcej przepisów