Zupa z botwiną, orzo i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1432
Zupa z  botwiną, orzo i pieczarkami
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu orzo
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 pomidor
  • pęczek botwiny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Botwinę pokroić na kawałki. Pomidora pokroić w kostkę. Pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Makaron orzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną botwinę, pokrojone pieczarki oraz pietruszkę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego makaron orzo, zalać całość bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba), wymieszać i wszystko gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym pomidorem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów