Nasi Goreng

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2009
Nasi Goreng
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g zielonego groszku w łupinie
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Groszek w łupinie umyć, osączyć z wody i pozbawić końcówek. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pastę krewetkową, wlać sos sojowy i wsypać mieloną ostrą paprykę. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone mięso i zrumienić. Następnie wlać do tego przecier pomidorowy, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i zielony groszek w łupinie. Następnie jajko wbić do rondla, roztrzepać widelcem i przelać do składników. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami jeśli trzeba, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów