Zupa ziemniaczana z curry i serem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 30 g sera cheddar w całości
  • Na zupę:
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka curry
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać curry, kurkumę, suszoną kolendrę, mielony kminek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, marchew i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielona papryką, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do kubka. Całość podawać z kawałkiem sera cheddar.

0 komentarzy

Podobne przepisy