Fasolka z jajkami i szynką

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Fasolka z jajkami i szynką

    Dodane przez: wd2005

    xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 25 g wędzonej szynki w plastrach
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Fasolkę umyć, osączyć z wody, potem pozbawić końcówek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka zalać 3 szklankami wody, ugotować na twardo, odcedzić obrać ze skorupek i pokroić na połówki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę szynkę wędzoną i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu. Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać razem z gotowanymi jajkami.

0 komentarzy

Podobne przepisy