Ravioli serowe

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Ravioli serowe

    Dodane przez: arek

    xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić do tego 2 jajka, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 2 mm i podzielić na 2 części.
Przygotować wypełnienie: wszystkie trzy sery przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do serów w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać pieprz oraz sól i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę.
Wyrobioną masę przełożyć łyżką na jedną część rozwałkowanego ciasta, po czym całość nakryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wszystko dokładnie zlepić i foremką wyciąć kształty ravioli. Następnie wrzucić do 1,5 l gotującej się i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na patelni, wsypać do tego suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę. Wszystko posypać tartym parmezanem.

0 komentarzy

Podobne przepisy