Botwina z szynką i ziemniakami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Botwina z szynką i ziemniakami

    Dodane przez: arek

    xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 25 g szynki wędzonej
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprz cayenne
  • pęczek botwiny
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Botwinę pokroić drobno. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną botwinę, oprószyć ją pieprzem cayenne, szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki oraz szynkę. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż się przyrumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy