Botwina z szynką i ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1583
Botwina z szynką i ziemniakami
fot. xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g szynki wędzonej
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprz cayenne
  • pęczek botwiny
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondka, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Botwinę pokroić drobno. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną botwinę, oprószyć ją pieprzem cayenne, szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki oraz szynkę. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż się przyrumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów