Papryka z ryżem, szpinakiem i karczochami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1915
Papryka  z ryżem, szpinakiem i karczochami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 karczochy
  • 2 liście sałaty do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • pęczek szpinaku
  • pęczek szczypiorku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i wydrążyć środki. Karczochy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, szczypiorek i ugotowane wcześniej karczochy. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do odparowanego ryżu. Następnie dodać do tego musztardę Dijon, ponownie wymieszać i napełnić wydrążone papryki. Całość podawać razem z sałatą na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów