Babki z truskawkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1797
Babki z truskawkami
fot. iskierunia

Składniki:

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 50 dag śmietanki kremówki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • gałązka mięty
  • 4 łyżki marmolady truskawkowej
  • 12 gotowych babeczek z kruchego ciasta
  • 12 duzych truskawek

Opis przygotowania:

1.Żelatynę wsyp do rondelka,a następnie zalej niewielką ilością wody.Gdy spęcznieje,rozpuść,podgrzewając na niewielkim ogniu ( pamiętaj o ciągłym mieszaniu).
2.Marmoladę podgrzej,by nie co rozrzedzić jej konsystencję.Posmaruj nią wnętrza kruchych babeczek.Odstaw,aby marmolada na powrót zastygła.
3.Jogurt naturalny wymieszaj z żelatyną i cukrem pudrem.
4.Śmietankę ubij na puch.Następnie wymieszaj z masą jogurtową.Schłodź.Gdy krem zacznie tężeć ,napełnij nim babeczki.
5.Truskawki umyj,oczyść z szypułek,a nastepnie pokrój w cienkie plasterki.Dekoruj babeczki truskawkami,formując z plasterków wachlarz.Ozdabiaj listkami świeżej mięty.

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów