Waterzooi

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Waterzooi

    Dodane przez: wd2005

    [cipher] / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 g filetów mrożonego morszczuka
  • 8 małych ziemniaków
  • 4 mrożone krewetki
  • 4 brukselki
  • 2 marchewki
  • 2 żółtka
  • 1 l buliony warzywnego z kostki
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory. Brukselkę obrać z wierzchnich liści. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Filety z morszczuka i krewetki rozmrozić, dodać do zeszklonej cebuli wraz z obranymi ziemniakami i pokrojoną marchwią, a następnie całość zalać bulionem warzywnym. Zupę doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Żółtka roztrzepać ze śmietaną, wlać do gotowanej zupy i zagotować.

0 komentarzy

Podobne przepisy